måndag 1 september 2014

Stjärnutmaning #8


Vi rivstartar hösten med att lära oss mer om saker i hemmet som kanske behöver bytas ut nu eller på sikt. Vi har säkert alla plastrensat i hemmet, men denna månad tänkte vi ändå påminna lite extra om just det. För det kanske är svårt att helt sanera ett hem från plast, och det finns ”bättre” och sämre plaster sett ur ett hemmiljöperspektiv.

Denna månad har vi tre fokusområden.

Plastrensning. I utmaningen ingår att ta reda på vad de olika siffrorna som står på plast innebär och vad som är ”bättre” respektive sämre plast. Med hjälp av detta ska ni inventera i hemmet och försöka ersätta sämre plast med bättre alternativ (plastfritt eller ”bättre” plast). Exempel på detta kan vara duschdraperi som ofta kan vara gjort i pvc, lunchlådor som inte klarar värme bra och barnleksaker gjorda i äldre plaster. Särskilt det senare bör kollas igenom och kastas om leksakerna är från innan 2007, då EU fick hårdare lagstiftning om vad som är tillåtet i barnleksaker. Tänk också på att kläder med stora plastryck (särskilt på barnkläder) också avger små mängder gifter.

Köket. Se till att byta ut redskap och kökssaker som har teflon i sig (t.ex. stekpannor och bakformar). Se också över om ni använder plastredskap när ni lagar mat, vissa plaster klarar värmen sämre och bör inte användas till detta. Byt dessa mot alternativ i metall eller trä. Byt också ut den större delen av ert användande av småplastpåsar till mer hållbara alternativ. Bröd kan förvaras i plåtburkar eller sydda brödpåsar, mat kan läggas i karotter, tallrikar etc. Införskaffa eller sy produce bags (se mer om dessa här) som ni tar med er när ni handlar frukt och grönt för att slippa få med er fler småpåsar hem. I utmaningen ingår också att skippa mat i konservburkar om alternativ finns. Detta för att konservburkar innehåller en mindre bra plastbeläggning. Ofta finns motsvarande varor att köpa i tetraförpackningar.

Möbler. Om ni ska köpa nya möbler se till att ta reda på att de nya inte är flamskyddsbehandlade. Tänk också på att möbler som är gjorda av spånskivor behöver stå och vädras länge (då de släpper ifrån sig limångor).

 

      Tips, om du vill fördjupa dig i dessa frågor samt lära dig mer om de olika plastbeteckningarna:

Vad står de olika plastbeteckningarna för och vilka ska man undvika?
Avgifta barnrummet
Allt du inte ville veta om plast
Naturskyddsföreningens stora plastrapport
Om kemikalier i textiler och kläder
Miljöaspekter att tänka på vid möbelinköp